Hundar

Ny info uppdaterat 2011 klicka HÄR

Nästan hela mitt liv har jag Anne haft hästar och hundar (läs boxer).
Det blir många år med underbara kamrater av både häst- och hundsläktet.

Den första boxern hette Troja, härstamning okänd. Hon fanns i mitt liv när jag var riktigt liten. Med dagens mått var hon en ganska ful tik, men en mycket snäll och bussig hund.

När jag var 8 år fick min storasyster en boxerhane som hette Dacke (e Erwin's Brilliant), som raskt döptes om till Pontus. Han blev min hund! Vi gjorde allt tillsammans!

Vi lekte varje dag och han var med mig överallt. Han sov i min säng om nätterna.
Jag fick knappt plats själv då han på boxrars vis bredde ut sig i nästan hela sängen. Pontus fick också bli ett substitut för den häst jag så gärna ville ha och han gick åtskilliga ridlektioner med mig och min bästis Hatte. Naturligtvis red vi inte på honom utan sprang vid sidan om och gjorde diverse skänkelvikningar och galoppfattningar.

Jag tränade honom även i hoppning vilket gjorde att han hoppade över alla staket som fanns, så mina föräldrar var inte så glada åt den saken.

Kort sagt, han var en underbar kamrat som blev 12 år innan han gick vidare till de gröna ängarna.

1980 köptes Enmarkens Farina "Chianti" och hon blev min första boxer i vuxen ålder. Jag var då sambo med Anders och vi köpte samma år vår gård i Nymölla (se bilder) där vi fortfarande bor. Chianti var e Black Boy från Lennart Hoffert och hade dubbelt Treceder's Mighty Dark i stamtavlan vilket kan ge ganska tufft humör. Vilket jag då inte hade en aning om.

Och tuff var hon!! Hon älskade matte, d.v.s. mig och gillade andra människor högt och rent.
Men hon älskade inte andra hundar! Kort sagt var hon ganska hundilsken.
Hon korades med 257 p (gamla korningen, max var 300) med sin totalt okunniga matte hållandes längst ut i kopplet. Chianti fick tre kullar här -83, -85 och -86 e Boxzent's Madison Avenue, Ajax och sedan Madison Avenue igen. När jag då ansökte om kennelnamn så valde jag "Mölleholms" för så kallades vår gård förr i tiden i folkmun här i byn.

Från sista kullen -86, behöll jag en dotter "Mölleholms Chess" e Madison.

Detta var den mildaste, goaste hund man kunde tänka sig. Hon var ingen utställningsstjärna men en underbar hund. Hon korades också, fast med lite mer "lagom" poäng. Hon hade två kullar e Ploy's Lustans Lakej. Av någon anledning som jag idag inte vet behöll jag inte någon valp, så när Chess dog av hjärnblödning vid 11,5 års ålder var jag plötsligt hundlös.

1995 hade jag börjat som ombud på Sveland Försäkringar och där fick jag kontakt med Åsa Danielsson, Debutant's kennel som också var ombud. Genom Åsa lärde jag känna Marion Humble, Marikarlos kennel. Marion hade precis den typ av boxer som jag tycker om, de eleganta engelska linjerna. 1998 köpte jag en tikvalp av Marion, Marikarlos Victory Will Do It "Vickie" e Tyegarth St Emilion, "Minky". Vickie blev så småningom både Köpenhamnsvinnare och dansk champion DKUCH (tack Marion för visningarna i ringen). Hon korades också med 166 p (gamla korningen).

2001 fick hon sin första kull e Tyegarth Cabernet, "Ernie". Ologiskt nog behöll vi en hanvalp ur den här kullen, "Blixten". Blixten blev tredje BIS vid valputställningen i Hässleholm men är sedan inte utställd särskilt mycket då det visade sig att han hade C-höfter.

2003 var det dags för Vickie's andra kull och denna gången var Tyegarth Winemaker "Ritchie" pappa till valparna. Något fruktansvärt tragiskt hände vid valpningen! Vickie fick snittas och dog i narkosen. Vi stod med 8 moderlösa valpar och det gällde att försöka hitta ammor så fort som möjligt. De La Pi's kennel, Pia Fogelberg-Berglund ställde upp med sin skendräktiga tik "Tekla" som tog sig an valparna. Pia hade sedan 2 av valparna till fram till de levererades och skötte dem på ett utmärkt sätt. Tyvärr, av olika anledningar, dog 3 av de andra 6 valparna men det blev i alla fall 2 tikar kvar. Den ena Mölleholms Born For Victory, "Vicky" köptes av Ann-Britt och Hans Håkansson, Incirias kennel, och den andra Mölleholms Born To Be Wild "Betty" behöll vi själva.

Både Vicky och Betty samt deras bror Mölleholms Brave and Beautiful "Ville" är korade med bra poäng.

2006 hade Betty en kull efter Seacrest Smokey Joe, "Uno" där 5 av 6 är HD-fria och MH testade. Nu har hon fått en ny kull efter Totem Pole V Eurozone "Alex" från Pretzels kennel. Hon fick tyvärr snittas den 30/8 -08 p.g.a att hon hade 12 valpar i sig och det blev för mycket för henne. 7 underbara valpar finns kvar 5 tikar och 2 hanar.


NYTT 2011
Av kullen från 30/8 -08 behöll vi själva "Dixie Chic". En mycket snygg tik, pigg och glad och som höll på att driva oss till vansinne under sina två första levnadsår. Jag har nog aldrig haft en hund som tuggat sönder så mycket grejor och stulit så mycket mat. Hon har varit ganska billig de gånger jag kommit hem och funnit hela hallen full av skumgummibitar från någon soffkudde eller dylikt. Eller de gånger hon stulit mina mackor på bordet om jag lämnat dem obevakade för någon minut. Men det är klart att man älskar henne ändå! Hon är ju så go!
Tyvärr har några av hennes syskon inte varit så friska så därför har jag bestämt för att inte avla vidare på henne och därför ligger jag lågt med kenneln tillsvidare. Så småningom ska jag köpa in en ny tikvalp med fina linjer att gå vidare med. Mamma Betty mår jättebra och är också pigg och glad. Hon har haft ett hornhinnesår som var lite svårläkt men det är på bättringsvägen och besvärar henne inte mer.Hästar
Ny info uppdaterat 2011 klicka HÄR

1968 fick jag min första häst. Det var Pampas f -63 e Fokker - Doctor Dolittle xx. En underbar, fin häst med mycket stor hoppkapacitet som jag tyvärr på den tiden var alldeles för okunnig att ta vara på. Vi hade mycket roligt tillsammans och jag tävlade lätt fälttävlan, LB dressyr och LA (1.20) hoppning med honom.
Han fick tyvärr kvickdrag och fick lämna mig alldeles för tidigt 1977.

Samma år köpte jag Liza Minnelli f -73 e Caracas-Corso av Bi Wehtje. Liza's mamma var den legendariska Eartha Kitt som med Gösta Asker var vinstrikaste hopphäst i Sverige under några år på 60-talet. Jag red Liza själv t.o.m MB (1.30) hoppning men eftersom hon var ganska egensinnig lämnade jag över henne till Björne Carlsson som tävlade henne med många placeringar upp till svår klass. När tävlingskarriären var över blev hon avelssto hemma hos oss. Tråkigt nog var hon svår att få dräktig och fick bara 4 föl:

Tina Turner f-87 e Ciceron såldes som 4-åring och startade 1.20 hoppning.

Sammy Davis föddes -89 e Irco Marco. Honom red jag i 1.20 hoppning men han var alldeles för stark för mig. Min kompis Jan Larsson på Gotland tog över och tävlade Sammy med start i svår klass och många segrar och placeringar t.o.m 1.40.
Så småningom fick Sammy komma till en ung ryttare, Rebecca Karlsson Ljungbyhed som läromästare. De fick flera goda år tillsammans innan Sammy fick beta på de evigt gröna ängarna vid midsommar -08 p.g.a en hälta som inte läkte ut.

Sammy's lillasyster Norma Jean f-91 e Norson är kvar hos mig.

Hon är inte tävlad så mycket men har en fantastisk hoppkapacitet. Hon har tyvärr haft otur med 2 förolyckade föl. Den första f -95 e Everest och det andra f-97 e Cortez.

02 fick Norma ett stoföl e Cornetto "Gloria Gaynor" som har visat sig ha stora förutsättningar att bli en bra tävlingshäst i hoppning. Hon matchas nu för tävlingar av Satu Liukkonen.

Nu -08 slog oturen till för Norma igen och hon förlorade sitt fina stoföl e Heartbeat inom ett dygn. Men vi beslöt i alla fall att försöka igen och hon är nu ombetäckt och dräktig med Empire VDL och beräknas föla i början på maj -09.

Min andra stofamilj har fullblod i botten. Jag har alltid tyckt om fullblod och ville gärna ha ett bra fullblodssto att avla på. 1996 köpte jag mycket billigt (1:-) ett fullblodssto, Kenma xx f-92 e Moulin xx - Roman Way xx. Hon fick ett stoföl -98 e Lucky Light som tyvärr dog i tarmvred som åring. Sedan fick hon Mill's Connor f- 00 e Cortez som nu finns hos Liselotte Svensson i Annelöv. 2002 kom Mill's Dainty e Irco Mena till världen. Hon tävlades av Satu Liukkonen i 1.20 hoppning och såldes på våren -08 till Lina Wahlberg, Bromölla. Fjärde fölet blev Mill's Georgia f -04 e Iowa. Georgia fick 9-9 i hoppning på treårstestet i Knislinge -07 och fick därmed stimulanspaketet och betäcktes med Empire VDL. Den 22/5 -08 föddes hennes son Mill's Sheridan och han är en mycket snygg, högrest, ädel fölunge med ett fantastiskt temperament.

Georgia är inte ombetäckt utan ska sättas igång för en framtida tävlingskarriär när Sheridan är avvand.


NYTT 2011

Sheridan såldes i jan -09 till familjen Tovek i Halland. Vi önskar all lycka i framtiden med denna fina unghäst. Hans mamma Georgia har sedan dess tävlats med stor framgång och har startat i Falsterbo sommaren -10. I oktober -10 blev hon placerad i Breeders Trophy i Flyinge där landets bästa unghästar tävlade. Av 10 starter i 1.20 hoppning under våren -10 var hon placerad i 8.
Georgia finns nu, sedan 26/11 -10, hos Fredrik Linell till försäljning.

Norma Jean fick ett jättefint stoföl efter VDL Empire den 9/5 -09 "Hannah Montana". Våren -10 blev suget efter en ny fölunge för stort och Norma betäcktes med Cantoblanco. Tyvärr tog det inte utan hon betäcktes om med svårklasshingsten Casino e Capitol I - Caletto II. Till all lycka blev hon dräktig direkt med honom och ska föla i slutet på juni -11.

Gloria Gaynor har från februari -10 varit utlånad till Gotland och kom hem i oktober -10. Hon har bara startat lite lokala hoppningar och finns nu hos Fredrik Linell för utbildning och så småningom försäljning.

Hannah Montana var på unghästbete uppe i Urshult i somras och passade då på att växa rejält. Jag var orolig att hon skulle bli lite liten men de farhågorna har försvunnit för längesedan."